Haptonomie 1De fysiotherapeut op haptonomische basis


Wat is haptonomie
Haptonomie gaat over voelen, waarbij de persoonlijke ervaring centraal staat. Het lichaam is het aangrijpingspunt.

In deze tijd en maatschappij ligt de nadruk op Denken en Doen. We gaan gemakkelijk voorbij aan hoe we ons daarbij Voelen. Wanneer ons gevoelsleven uit beeld raakt en leven meer ‘’overleven’’ wordt, kan dat een bron zijn van allerlei klachten.
De haptonomische werkende fysiotherapeut heeft het doel (de beleving van) voelen weer een plek te geven in ons dagelijks leven. Haptonomie kan zo een manier zijn om meer in balans te komen en contactvoller te leven.

Wat kan een fysiotherapeut op haptonomische basis?
Samen gaan we op zoek naar wat je lijf jou te vertellen heeft. Je wordt meer bewust van de signalen die het uitzend, je gevoelens, emoties en patronen. ’’Hoeveel ruimte geef je jezelf,neem je in? Hoe ben je in het contact met een ander? Neem je te veel hooi op je vork of draag je de wereld op je schouders?’’
We maken gebruik van oefeningen in de ruimte,- met materiaal en direct contact door aanraking. Dit kan ook figuurlijk zijn zoals geraakt worden in een gesprek of door een oefening.
De praktijkruimte is een veilige plek waar je kunt oefenen in het (h)erkennen of verleggen van grenzen, omgaan met spanning, pijn en onderliggende emoties.

Met welke klachten ga je naar een haptonomische fysiotherapeut?
Wanneer je niet lekker in je vel zit, je al langer geremd voelt of snel geïrriteerd, vermoeid of lusteloos, wanneer je (langer bestaande) pijnklachten, angst/hyperventilatieklachten of andere spanninggerelateerde klachten hebt, kun je voor behandeling in aanmerking komen.

Heb ik een verwijzing nodig?
Fysiotherapeuten die haptonomisch werken, vallen onder de vergoeding van fysiotherapie (meestal vergoed uit de aanvullende pakketten van de zorgverzekeraar). Per 1 januari 2006 zijn fysiotherapeuten direct toegankelijk, wanneer ze een aanvullende scholing hebben gehad. Wij voldoen hieraan: u kunt dus een afspraak maken zonder verwijzing van een arts.

Wat doet de fysiotherapeut van SurPlus?
Geruime tijd werken we samen, hebben intercollegiaal overleg en waarborgen continuïteit ten tijde van afwezigheid. Indien nodig overleggen we met of verwijzen we (over en weer)naar de haptotherapeuten van praktijk voor haptonomie Vreeswijk. Een enkele keer werken we samen met psychologen/psychotherapeuten bv. bij het bestaan van fobieën of diepergaande psychische problematiek.

Welke fysiotherapeuten die werken op haptonomische basis zijn aangesloten bij SurPlus?

Roland Luykx  (locatie GHC de Roerdomp) en Marieke Stortelers  (locatie GHC de Schans)